Beste jazzdrummers aller tijden

In dit artikel proberen we de beste jazzdrummers aller tijden op een rijtje te zetten. Wil je weten wie volgens ons tot het neusje van de zalm hoort? Lees hieronder.


Jazz explodeerde als een genre in de jaren 1920, en veel drummers op onze lijst komen uit die tijd. Hoewel jazz tegenwoordig niet zo populair is, komen de beste drummers vandaag de dag nog steeds uit de jazz.

Je vraagt ​​​​je misschien af, is jazzdrummen het moeilijkst? Jazz heeft veel subgenres, en slechts enkele daarvan zijn echt moeilijk te spelen. Veel van de jazzstandaarden zijn vrij eenvoudig.

beste jazzdrummers aller tijden

Dus, kan jazzdrummen moeilijker zijn om te spelen dan rock en zijn jazzdrummers beter dan rockdrummers?

Het hangt er vanaf. Als je naar rock/metal-drummers zoals Mike Mangini, Tomas Haake en Matt Garstka hebt geluisterd, weet je hoe moeilijk het is om dat niveau van spelen in elk genre te evenaren.

Rock kan harder zijn dan jazz, en rockdrummers kunnen veel beter zijn dan jazzdrummers. Fantastische jazzdrummers kunnen misschien niet goed klinken in rock en vice versa.

Het belangrijkste verschil tussen jazz en rock is dat rock in kwartnoten wordt gespeeld en zo rechttoe rechtaan is als de meeste populaire muziek tegenwoordig, terwijl jazz swingend in triolen wordt gespeeld, dus het is een ander gevoel.

Ook de dynamiek is anders. In rock zijn basdrum en snaredrum de luidste componenten, terwijl in jazz de rit de hoofdrol speelt.

Aanvankelijk kwam rock voort uit de jazz, en enkele van de grote jazzdrummers hebben veel rockdrummers sterk beïnvloed. John Bonham en veel van zijn beroemde triplet-licks komen bijvoorbeeld uit de jazz.

Genoeg gezegd, dit zijn volgens ons de beste jazzdrummers ooit.

De beste jazzdrummers van de jaren 20 – 60

Buddy Rich

We kunnen niet over jazz praten zonder Buddy Rich te noemen. Als je grote namen in de jazz zou vragen om een ​​paar van hun favoriete drummers te noemen, dan verzeker ik je dat Buddy op ieders lijst zou staan.

Hij is een van de eerste drummers die bandleider wordt en de enige die tijdens een drumsolo een hartaanval kan krijgen, een slok whisky kan nemen en daarna naar het ziekenhuis kan.

We maken geen grapje; hij was hardcore.

Als je wilt beginnen met een van de beste klassieke jazzdrummers die dit muziekgenre naar een hoger niveau heeft getild, moet je luisteren naar Buddy Rich Big Band of een van de 400 albums die hij in de studio opnam met verschillende artiesten.

Jim Chapin

De man die ademde en leefde “Moeller-methode:.” Chapin was ook een jazzpianist, maar misschien is hij het best bekend om zijn geschriften over drumtechniek die generaties muzikanten over de hele wereld hielp om drums te leren spelen en tegelijkertijd trouw te blijven aan hun muzikaliteit.

Hij gaf les aan de beste jazzdrummers zoals Max Roach, Elvin Jones en vele anderen.

Roy Haynes

Roy is op 96-jarige leeftijd een van de oudste jazzdrummers ter wereld en speelt nog steeds, wat alle respect verdient. Hij begon met drummen op 11-jarige leeftijd.

Roy speelde met Dizzy Gillespie, John Coltrane en vele anderen.

Sonny Rollins zei: “Roy Haynes heeft veel te zeggen over jazzmuziek sinds hij meer dan 500 albums en singles heeft opgenomen.

Max Roach

Het staat vast dat Max Roach de 4e meest opgenomen drummer ooit is, met ongeveer 580 albums. Hij stond bekend om zijn solo’s op de hi-hat, en veel van zijn hi-hat licks en trucs zijn nog steeds in gebruik.

Max Roach trad op met vele beroemde jazzmuzikanten, waaronder Duke Ellington, Benny Goodman en Max’ idool Charlie Parker.

Joe Morello

Als je vroeger drums wilde leren en naar de bron wilde gaan, zou je naar Joe Morello gaan. Hij was een drumleraar voor velen, waaronder Steve Gadd.

Joe Morello is vooral bekend om zijn drumwerk met het Dave Brubeck Quartet en had een kenmerkend patroon dat ‘de swingende duim’ werd genoemd. Hij speelde op het meest iconische jazznummer als “Take five” in 5/4 maatsoort.

Gene Krupa

Gene Krupa was een van de zeldzame drummers die naast Buddy Rich kon staan. Deze man speelde drumbattles met Buddy. De jaren ’50 en ’60 hebben meer te bieden op het gebied van jazz.

Veel van de jazzdrumlicks stammen uit die periode. Dit is de tijd waarin jazz enorm populair was dankzij de Ed Sullivan-show. Drummers als Gene Krupa en Buddy Rich beïnvloedden de hedendaagse jazzmuziek.

Louie Bellson

Louie is ook een van de beste jazzdrummers uit de jaren ’50. Door slechts een paar seconden van een van zijn video’s te bekijken, is het gemakkelijk op te merken dat hij een jazzgigant is en technisch gezien een zeer geavanceerde drummer.

Naast Gene en Buddy was hij een van de meest populaire drummers van zijn tijd. Loui speelde met Duke Ellington, Benny Goodman, Tommy Dorsey, Harry James en anderen.

Helaas brandden veel van zijn materialen in Universele brand in 2008, maar je kunt gemakkelijk zijn klassieke jazzalbums vinden, zoals De heilige muziek van Louie Bellson en het Jazz Ballet.

Philly Joe Jones

Louie Bellson noemde Joe Jones een van zijn grootste invloeden op drums. Hij staat bekend om het gebruik van brushes, die hem een ​​bijna orkestraal geluid geven op zijn drums.

Samen met Max Roach werd hij een van de beste jazzdrummers uit de jaren 50, aangezien ze beiden in veel optredens naast Miles Davis speelden.

Elvin Jones

Het zou moeilijk zijn om je het jazzdrummen zoals we dat nu kennen zonder Elvin Jones voor te stellen. Hij speelde met John Coltrane in de 60′. Daarna begon hij zijn eigen band die bekend staat als “Elvin Jones Jazz Machine”.

Elvin Jones was een van de meest opgenomen jazzdrummers in de geschiedenis, en hij is gemakkelijk een van de beste.

Hij nam meer dan 500 albums, singles en filmmuziek op en behield zijn plek in de top 10 van meest opgenomen drummers.

Art Blakey

Art Blakey is ook een van de drumiconen uit de jaren 50. Hij speelde met vele jazzlegendes als Bud Powell, Sonny Rollins en Coleman Hawkins.

Hij was vooral bekend door zijn werk met The Jazz Messengers, dat een nieuw geluid in de jazzmuziek creëerde dat cruciaal zou zijn voor de ontwikkeling van hardbop-stijlen en post-bop-stijlen.

Toch noemen veel jazzdrummers Art Blakey als een van de grootste invloeden.

Moderne jazz-drummers

Vinnie Colaiuta

Vinnie is de drummer van de drummer en de meest veelzijdige drummer van dit moment.

Vinnie Colaiuta kan niet worden geclassificeerd als een jazzdrummer omdat hij een categorie voor zichzelf is. In de loop der jaren nam hij meer dan 600 albums, singles en filmmuziek op.

Hij speelde met twee van de grootste jazzpianisten van onze tijd, Herbie Hancock en Chick Corea.

Als je wilt beginnen met het luisteren naar enkele klassieke jazzdrummers, dan raad ik je aan om Vinnie voor later te laten. Als je wilt leren hoe je een kameleon achter de drums kunt zijn, bekijk dan zeker eens wat werk van Vinnie.

Hij is vooral bekend om zijn metrische modulaties en het spelen van vreemde maatsoorten op de meest natuurlijke manier. Bekijk: Attack Of The 20lb Pizza – I’m Tweaked

Dave Weckl

Dave Weckl nam meer dan 160 albums, singles en filmmuziek op. Net als Vinnie is Dave meer dan een veelzijdige drummer, maar het grootste deel van zijn werk, in ieder geval de laatste 15 jaar, ligt in de jazz.

Hij speelde in een van de beste fusionjazzbands van onze tijd, Chick Corea Elektric Band. Dave heeft veel gratis materiaal op zijn YouTube-kanaal, dus ga het bekijken.

Steve Gadd

Colaiuta, Weckl en Gadd zijn zo veelzijdig dat je ze in elke muzikale situatie zou kunnen plaatsen, en ze zouden het authentiek laten klinken.

Steve Gadd staat vooral bekend als een van de meest opgenomen studiodrummers aller tijden. Hij is de 2e meest opgenomen drummer, direct achter Jim Keltner met 663 studioalbums, singles en filmmuziek.

Als je van lineair drummen houdt, zou dit je go-to-drummer moeten zijn.

Peter Erskine

Erskine’s beroemde quote is: “Het is een goede zaak om voldoende vertrouwen in jezelf te hebben om eenvoudig te spelen.” Het is moeilijk om te overwinnen, en hij weet het.

Hij nam bijna 500 albums en filmmuziek op en speelde alles van fusionjazz tot funk. Hij is vooral bekend door zijn werk met wijlen Jaco Pastorius en het weerbericht.

Tony Williams

Een van de technisch meest geavanceerde drummers ooit. Veel drummers zoals Dennis Chambers noemen Tony Williams nog steeds als een van de grootste invloeden.

Toch is tot op de dag van vandaag zijn benadering van het spelen van ride-bekkens bestudeerd. Tony Williams speelde met Miles Davis, Herbie Hancock, Wayne Shorter en Sonny Rollins. Hij nam meer dan 400 studioalbums en singles op.

Steve Smith

Steve Smith stond bekend als drummer van de rockband Journey. Steve maakte echter een ongelooflijke overstap om een ​​van de grootste jazzdrummers van dit moment te worden.

Als drummers houden we van zijn werk met zijn band Vital Information en pianovirtuoos Hiromi Uehara.

Hij nam meer dan 300 studioalbums en singles op. Voor meer informatie over jazzdrummen, bekijk Steve’s Drumset Technique en geschiedenis van de Amerikaanse beat-dvd.

Brian Blade

Laten we uit het technische gedeelte van jazzdrummen stappen en praten over hoe belangrijk het is om uniek te zijn.

Brian Blade is het perfecte voorbeeld van een drummer met een unieke stijl. Hij is niet al te technisch, maar zijn benadering van drummen is zeer onderscheidend en uniek.

Als je van het geluid van echte jazzdrummers houdt, moet je Brian eens proberen. Hij is een van de meest “jazziste” drummers op deze lijst.

Hij nam meer dan 150 albums en singles op en speelde met artiesten als John Mayer, Bobby McFerrin en Van Morrison.

Jimmy Cobb

Jimmy was een zeer invloedrijke drummer aangezien hij speelde met vele jazzlegendes zoals Miles Davis, John Coltrane en Cannonball Adderley.

Hij hielp bij het creëren van een nieuw geluid dat werd aangeduid als de “Miles Davis Quintet Sound”, gekenmerkt door hun gebruik van ruimte in composities en improvisaties.

Hij schreef drumgeschiedenis door op enkele klassieke jazzalbums te spelen, zoals Kind of Blue, Milestones en Sketches of Spain.

Jack Dejohnette

Wederom een ​​van de beste klassieke jazzdrummers met een unieke stijl. Jack is de personificatie van een jazzdrummer. Hij won Grammy Awards in 1976, 1987 en 2007 voor het beste jazzalbum.

Jack Dejohnette werkte samen met Herbie Hancock, Sonny Rollins en Pat Metheny, om maar een paar artiesten te noemen waar hij naast optrad.

Trouwens, de kenmerkende drumstokken van Jack zijn een van de best verkochte modellen; je zou ze eens moeten bekijken.

Jonge jazzdrummers waar we van houden

Mark Guiliana

We hebben Mark bewust voor het einde achtergelaten, want bij Mark is de jazz in veilige handen. Mark is niet alleen interessant vanuit een jazzperspectief, maar ook vanuit de drummers.

We hebben nog nooit iemand zo zuiver en precies zien spelen met zo’n kleine handbeweging. Mark is een drummer die in de boeken terecht zal komen.

Hij nam albums op met artiesten als Brad Mehldau, Meshell Ndegeocello en Taylor McFerrin.

Conclusie

Neem deze lijst als uitgangspunt en wees klaar om verder te gaan in het verkennen van fusionjazz, klassieke jazz en de beste jazzdrummers die ooit op aarde hebben gelopen.

Natuurlijk eindigt de lijst hier niet, dus laat ons weten wie volgens jou de lijst met de beste jazzdrummers moet maken in de reacties hieronder.

creditSource link

Mymj
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart